Juha Murtonen ja Salla Thil istahtavat vielä hieman keskeneräisen talonsa olohuoneen sohvalle. Haastatteluhetkellä kesäkuussa urakka on jo hyvinkin voiton puolella, mutta selvää on sekin, että töitä saadaan painaa aina messujen kynnykselle asti.

• On tämä ollut rankkaakin, mutta kaikki on mennyt todella hyvin, Juha toteaa.


Yleensä oman talon rakentamista pohditaan vuosia, mutta Juhan ja Sallan tapauksessa asiaa ei pitkään jahkailtu. Messualue teki vaikutuksen: Saimaa siintää parinsadan metrin päässä, lapsille riittää leikkipaikkoja ja Mikkelin keskustaan on vaivaiset kolme kilometriä.

- Mikkeliin oli tulossa asuntomessut, ja kun itse olen läheltä kotoisin, halusin tälle alueelle asumaan. Päätös syntyi todella nopeasti, Juha kertaa.

Samitaloon Juha ja Salla päätyivät ystävänsä vinkistä.

• Kaveri suositteli Samitaloa, ja lähdimme käymään paikallisen Samitalon myyjän, Pelkosen Sepon, luona. Kävimme läpi, millaisen talon haluamme ja lähes samantien sellainen löytyi. 


Juhan ja Sallan Samitalo Villa 143 on nimensä mukaisesti 143-neliöinen neljän makuuhuoneen talo. Talomalli miellytti heti - ja muutamilla muutoksilla talosta saatiin juuri sellainen kuin Juha ja Salla olivat toivoneet.

• Tässä on tosi selkeä pohjaratkaisu, talo ei ole sokkeloinen eikä pimeä. On iso yhtenäinen tila kaikelle yhteiselle, ja omat tilat kaikelle muulle, Salla kertoo. 


Taloa pidennettiin, mikä toi lisää neliöitä. Olohuoneeseen saatiin lisää avaruutta siirtämällä jääkaappi-pakastin muualle ja jättämällä huoneen keskelle pelkkä takka.

Luksusta uuteen kotiin tuovat muun muassa ulkoporeamme ja alkuperäistä kookkaampi sauna, jonne Juhan puuseppäveli rakensi lauteet.  

• Muutostyöt sujuivat todella hyvin. Piirrettiin vain uudet kuvat, Juha kiittelee. 


Rakennusprojekti on pariskunnalle ensimmäinen laatuaan, ja oppia talonrakennuksen ihmeellisestä maailmasta on kertynyt kuukausien aikana paljon - onneksi vain pieni osa siitä kantapään kautta.

• Seppo kautta ollaan saatu vinkkejä ja kaikki tarvittava tieto. Yhteistyö on toiminut todella hienosti, ja se on ollut kyllä pelastus, Juha hymyilee.


• Mitä vaan on kysytty tai tarvittu, niin hyvin on hoitunut, myös Salla kiittelee. 


Nyt pitäisi vielä malttaa odottaa muuttoa messujen yli. Niin pahasti pariskuntaa ei kuitenkaan polttele, että heidät tapaisi tepastelemasta tulevassa kodissaan messuvieraiden seassa - tai ainakin tämä oli kanta vielä hetki ennen messujen alkua...

• Mutta onhan tuossa ravintola vastapäätä, ehkä sieltä tulee katseltua meininkiä, Juha nauraa.